22 Haziran 2010 Salı

ET SUYU YAPIMI
Et suyu pilavdan, çorbaya; corbadan yemek sosuna kadar çok geniş bir kullanım alanına sahip bir malzemedir. Avrupa ve Amerikada et suları sıvı halde konsantrasyon olarak marketlerde kullanıma hazır halde satılır. Ben size bu gün Türk damak tadına uygun olarak et suyu hazırlama yöntemini anlatmaya çalışacağım. Hazırladığımız et sularını iyice kaynatıp konsantre hale getirdikten sonra nofrost buz dolaplarının buzluklarında veya derin dondurucuda buz kalıplarına koyarak yaklaşık 1-2 ay aynı tazelik ve lezzette saklama imkanınız olacaktır.

MALZEMELER:
1- 1kg kadar Dana kemiği (tercihen ilikli)
2- 1 ota boy havuç
3- 7-8 adet kereviz yaprağı
4- 1/2 çay kaşığı kadar kuru fesleğen (arzuya bağlı)
5- 8-10 adet tane kara biber
6- 1 adet defne yaprağı
7- 1 adet ortaboy soğan

YAPILIŞI:

Önce kemikler yaklaşık 2 lt su ile düdüklü tencerede takriben 1 saat kadar haşlanır. Haşlanan kemikler suyu ile birlikte başka bir tencereye konulur, kereviz yaprağı hariç bütün malzemeler ilave edildikten sonra orta harlı ateşte kaynatılır. Kaynama esnasında oluşan köpükler kevgir yardımı ile alınır. Malzemeler iyice haşlanıp özü kemik suyuna geçince ince kıyılmış kereviz yaprakları ilave edilir ve 15 dk. daha kaynatılır. Daha sonra hazırladığımız et suyu süzgeçten geçirilirek süzüldükten sonra kullanılmaya hazırdır. Daha sonra kullanmak üzere buz kalıplarına konularak dondurula bilinir. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder